Ontijzeringen
Ontijzeringsinstallaties zijn ontwikkeld voor toepassingen waar hoge debieten vereist zijn. De installaties werken op basis van ionenwisseling waarbij ijzer, mangaan en kalk wordt verwijderd bij passage door de harscilinder. Bij verzadiging van de harscilinder wordt deze automatisch geregenereerd met natrium zouten (pekelwater).
Onze oplossingen zijn beschikbaar in diverse groottes en configuraties. Uniek aan onze waterzuiveringsinstallaties is beide uitvoeringen elk ieder maar één type besturingsklep gebruiken waardoor ze simplex, duplex parallel of zelfs triplex parallel geplaatst kunnen worden.
Hoe werken onze ontijzeringsinstallaties?
Onzed ontijzeringsinstallaties werken middels ionenwisseling. In de installatie bevindt zich een harscilinder, deze bolletjes kunsthars zijn verzadigd met natriumionen. Wanneer grondwater langs het hars stroomt worden de magnesium-, calcium-, ijzer- en mangaanionen verwisseld met natriumionen. Natriumionen zijn niet schadelijk voor mensen en dieren. De ijzer, kalk en mangaan worden dus uit het water getrokken, wat resulteert in schoner water.
Na een tijdje is de harscilinder verzadigd. Wanneer dit het geval is, is het tijd voor het automatische regeneratieproces. De eerste stap in het regeneratieproces is het creëren van pekelwater. De ontijzeringsinstallatie is voorzien van een zoutreservoir. Er wordt water in het zoutreservoir gezet om zo pekelwater te creëren. Wanneer er voldoende pekelwater in de installatie staat wordt het pekelwater door de harscilinder gespoeld. Het pekelwater wordt via de afvoer weggespoeld. Om dit te verzekeren spoelt de installatie nog één keer na met schoon water om zo de laatste zoutresten te verwijderen. Na regeneratie is de ontharder weer klaar om grondwater te behandelen.